maanantai 30. maaliskuuta 2015

Gluteeniton porkkanakakku valkosuklaatäytteellä

Lauantaina satoi vettä ja olin yksin kotona ilman sen kummempia suunnitelmia. Uskaltauduin ulos sen verran, että pyöräilin kauppaan hakemaan puuttuvia leivonta-aineita, jotta voisin leipoa poikaystävälle yllätykseksi pre-synttärikakun. Kauppaan mennessäni en ollut vielä aivan varma mitä leipoisin (kauppalistaan oli kirjoitettu kolmeen eri kakkuvaihtoehtoon tarvittavat aineet :D) mutta päätös syntyikin lopulta helposti, kun aivan ajattelematta heitin vihannesosastolta porkkanapussin koriini. Onneksi näin nimittäin toisinaan paha tapani on tuhlata kaupassa hirveä määrä aikaa pyörimällä ja miettimällä, että mitähän sitä tekisi.

Olen vasta muutama viikko sitten saanut lääkäriltä määräyksen noudattaa tietynlaista ruokavaliota, johon ei esimerkiksi vehnä kuulu lainkaan. Näin ollen päätin, että tästä kakusta tulee gluteeniton. Kakun perusohjeen nappasin Makeaa murmelin täydeltä -blogista. Itse kakussa noudatin aikalailla tuota ohjetta mutta kuorrutetta tein pienemmän annoksen ja kakun väliin valmistin valkosuklaakreemin (olen suklaan suurkäyttäjä). Kakusta tuli ihan järjettömän hyvää, ehdottomasti parasta porkkanakakkua mitä olen ikinä tehnyt ja hei, gluteenittomana. Tänään tulee vielä kahvivieraita jämäpaloille mutta aika hyvin kakku on jääkaapista kyllä tuhottu tässä parin päivän aikana.


Gluteeniton porkkanakakku

Pohja
1 3/4 dl rypsiöljyä
2 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl gluteenitonta jauhoseosta (leivontaan soveltuva)
1 dl hasselpähkinäjauhetta
2/3 tl ruokasoodaa
2/3 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
250 g porkkanaraastetta (n. 4 porkkanaa)
1 dl omenahilloa
1 dl hasselpähkinärouhetta

Valkosuklaakreemi
100 g voita
100 g valkosuklaata
200 g tomusokeria (n. 3 dl)
1 tl sitruunamehua
1/2 tl vaniljasokeria

Tuorejuustokuorrute
70 g voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
(sitruunamehua)

Koristeluun
hasselpähkinärouhetta/mantelirouhetta/kokonaisia pähkinöitä

Sekoita öljy, sokeri ja munat keskenään. Yhdistä kaikki kuivat aineet erillisessä astiassa ja lisää joukkoon. Kuori ja raasta porkkanat ja lisää seokseen omenahillon ja hasselpähkinärouheen kanssa. Sekoita tasaiseksi.

Vuoraa leivinpaperilla halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuoka ja voitele sekä pohja että reunat. Lisää taikina vuokaan ja paista kakkua 175 asteessa n. 50 minuuttia. Varmista kakun kypsyys tikulla. Jos tikkuun jää taikinaa, paista kakkua vielä hetki. 

Jäähdytä kakku lähes kylmäksi esim. jääkaapissa tai ulkona.

Tässä välissä valmista kreemi ja kuorrute. Kreemiä varten sulata suklaa vesihauteessa kuivassa astiassa. Varo tiputtamasta pisaraakaan vettä suklaan sekaan. Sekoita toisessa astiassa keskenään huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri. Minä sekoitin nämä vain lusikalla, mutta voit toki käyttää myös esim. sähkövatkainta. Lisää joukkoon sulanut suklaa, vaniljasokeri ja pieni loraus sitruunamehua.

Valmista tuorejuustokuorrute sekoittamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri keskenään samalla tavalla kuin kreemissä. Lisää tuorejuusto, vaniljasokeri ja halutessasi sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi massaksi. Jos kuorrute näyttää epätasaiselta sekoita hetki sähkövatkaimella.

Irroita jäähtynyt kakku vuoasta ja halkaise se kahtia. Nosta päällimmäinen pala tarjoiluastialle niin, että kakun alkuperäinen päällipuoli on tarjoiluastiaa vasten. Levitä valkosuklaakreemi veitsellä kakkupohjan päälle. Nosta toinen kakkupala kreemin päälle niin, että kakun alkuperäinen alapuoli jää päällimäiseksi. Levitä kakun päälle tuorejuustokuorrute lusikkaa apuna käyttäen. Koristele kakku oman mielesi mukaan. Itse koristelin tällä kertaa mantelirouheella mutta nyt pääsiäisen aikaan kakunhan voisi koristella vaikkapa söpöillä pienillä suklaamunilla. Säilytä kakkua kylmässä. Kakku on ehdottomasti parhaimmillaan päivä-pari leipomisesta.

Muutama vinkki:
-aloita kakun valmistus kuorimalla ja raastamalla porkkanat, tämän jälkeen voitele vuoka, laita uuni päälle ja aloita taikinan valmistus
-hasselpähkinäjauheen voi tehdä itse hasselpähkinärouheesta kuivamyllyllä
-nosta kreemiin ja kuorrutteeseen tuleva voi jo ajoissa pois kylmästä
-jos valkosuklaakreemi tuntuu tönköltä, älä hätäänny, sen kuuluukin olla sellaista (voit myös käyttää kreemiä mikrossa muutaman sekunnin, jotta se notkistuu)
-mikäli kakun halkaisu tuntuu hankalalta vaiheelta, jätä se ja valkosuklaakreemi tekemättä ja toimi muuten samoin kuten ohjeessa
-onnistut täysin samoilla mittasuhteilla tavallisten jauhojenkin kanssa


Sitten ei muuta kuin leipomaan. Näillä raaka-aineilla ei vaan voi epäonnistua. Tästä tuli ainakin minun uusi luotto-ohje porkkanakakulle. 

Palailen asiaan suolaisen leivonnaisen merkeissä. Kyllähän illan vieraille pitää jotain suolaistakin tarjota. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti