tiistai 31. maaliskuuta 2015

Persikka ja aurajuusto ne yhteen soppii

Tämä piirakkaohje on syntynyt ja kehittynyt muutamien kokeiluiden kautta. Viime syksynä leivoin päärynä-aurajuustopiirakan, jonka päälle lisäsin uunissa paahdettua ilmakuivattua kinkkua ja tuoretta rucolaa. Piirakka oli hyvää mutta seuraavalla leivontakerralla päärynä vaihtui persikkaan ja tästä piirakasta tuli todellinen hitti. Olen leiponut tätä jo useamman kerran monille eri vieraille ja toistaiseksi yksikään ei ole vielä lytännyt yhdistelemiäni makuja. Ei edes eräs, joka ei voi sietää persikkaa ja toinen, joka ei pidä aurajuustosta.

Olen tästä piirakasta jotenkin erityisen ylpeä, koska olen sen aivan täysin oman mielikuvituksen ja mieltymysten mukaan kehitellyt. Piirakkapohjia olen testaillut monia erilaisia. Tähän piirakkaan sopii mielestäni superhyvin pohja, johon tulee sekä vehnä- että ruisjauhoja. Tuorejuustoa en ole ennen piirakkapohjaan laittanut mutta pikkusiskoni vinkistä päätin kokeilla ja toimi muuten todella hyvin.

Olen itse todellinen juustolover eli tässä piirakassa ei juustossa ole säästelty. Aurajuusto on piirakan ehdoton tähti eli sitä on myös oltava riittävästi. Älä siis kauhistu ohjeen juustomäärästä. Ja käytä ehdottomasti joko Valion tai Castellon sinihomejuustoa. Tähän piirakkaan ei Pirkalla ole asiaa.


Persikka-aurajuustopiirakka

Pohja
100 g voita
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
1 prk säilykepersikkaa
1 pkt aurajuustoa
1 pkt (n. 150 g) ilmakuivattua kinkkua
rucolaa
2 munaa
1 prk (200 g) creme fraichea
150 g juustoraastetta (esim. mozzarella, emmental)
ripaus mustapippuria

Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään. Voi saa olla huoneenlämpöistä. Nypi taikinaa niin, että siitä tulee kiinteä pallo. Nosta taikina hetkeksi kylmään. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja nosta jälleen kylmään n. 15 minuutiksi. Painele piirakkapohjaan reikiä haarukalla ja esipaista 200 asteessa 10 minuuttia.

Pilko persikat melko ohuiksi siivuiksi. Siivuta myös aurajuusto, jotta se on helpompi murustella persikoiden päälle. Sekoita munat, creme fraiche, juustoraaste ja mustapippuri. Nosta piirakkapohja uunista ja levitä päälle persikat, aurajuusto ja lopuksi muna-kerma-juustoseos. Seos on melko tuhtia tavaraa eli levittele sitä hieman, jotta sitä on tasaisesti täytteiden päällä. Nosta piirakka uuniin ja paista 200 asteessa n. 25 minuuttia.



Levitä ilmakuivattu kinkku uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 200 asteessa n. 10 minuuttia niin, että kinkku on selvästi rapsakkaa. Leikkaa kinkku pieniksi paloiksi valmiin piirakan päälle ja viimeistele rucolalla.

Tarjoile piirakka jäähtyneenä, jotta juusto kerkiää hieman jähmettymään. Jos käy niin, että piirakka ei yhdellä kerralla tule syödyksi, ei hätää, se maistuu kyllä seuraavana päivänäkin. Rucolat kannattaa vain vaihtaa tuoreisiin. Tällainen vahinko on kyllä harvinainen tämän piirakan kohdalla.

Loppuviikosta leivotaankin sitten pääsiäisherkkuja, luvassa ainakin gluteenitonta kinderbrownieta, suklaamunajälkkäreitä ja ehkäpä jotain herkuttelua tasapainottavaa salaattihässäkkää. Bis dann!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti