maanantai 10. elokuuta 2015

Piirakkaperjantai: kanttarelli-pekoni-aurapiirakka ja mustikka-mascarponepiirakka

Perjantaina pyöräytin heti aamutuimaan pari piirakkaa aiemmin viikolla kerätyistä metsän antimista. Olin alkuviikosta pitkästäaikaa äidin kanssa mustikkametsässä ja samalla löytyi sattumalta muutama kanttarellikin. Ei se metsässä kökkiminen mikään minun juttuni ole, mutta kyllä olin todella ylpeä saaliistani ja mikäs sen mukavampaa kuin käyttää ruoanlaitossa ja leivonnassa ihan itse omin kätösin kerättyjä raaka-aineita. 

Kanttarellipiirakka on ihan täysin oman mielikuvitukseni tuotos, mustikkapiirakkaan taas olen saanut vaikutteita useammasta eri leipurin mustikkapiirakkaohjeesta. Pohja on toiselta, täyte toiselta ja muruseos ihan omasta päästä. Ohje on rustattu paperille jo joku aika sitten, joten valitettavasti en pysty tähän alkuperäisiä ohjeita linkkaamaan. Tosin ehkä uskallan ottaa ohjeen omiin nimiinikin, koska sekä pohjaan että täytteeseen tein pientä iinamaista hienosäätöä. Limen lisäys oli ihan mielettömän hyvä idea, miten hyvin se sopiikaan yhteen mustikan kanssa. Valkosuklaakin olisi mahtunut mukaan mainiosti, mutta se nyt jäi pois tällä kertaa. Ettei sitä suklaata olisi aina joka paikassa... :D Mustikkakukkoa tein viikko takaperin (pitää muuten muistaa laittaa senkin ohje tänne) ja sitä en kertakaikkisesti osaa tehdä ilman valkosuklaata. Mitenniin suklaalover. 

Molemmat piirakat onnistuivat todella hyvin. Maistelijoita on siis ollut muitakin kuin vain minä. En tiedä johtuiko kelistä, seurasta vai näistä herkuista, mutta perjantai-illan auringonlaskupiknik oli kyllä hyvin lähellä täydellistä. Nämä piirakat sopivat toki kahvipöytäänkin tai ihan vaikka iltapalaksi. Ihanan helppoja ja arkisia mutta kuitenkin niin maistuvia leivonnaisia!


Kanttarelli-pekoni-aurapiirakka

Pohja
Katso ohje täältä

Täyte
2-3 dl kanttarelleja
1 pkt pekonia
1 iso punasipuli
aurajuustoa oman maun mukaan (n. 1/2 pkt)
200 g creme fraichea
2 munaa
2-3 dl juustoraastetta (mozzarella, emmental)
mustapippuria, suolaa, chiliä
rucolaa valmiin piirakan päälle

Pieni kanttarellit, pekoni ja sipuli haluamasi kokoisiksi paloiksi. Kuullota ensin kanttarellit pannulla runsaassa voissa ja lisää sitten joukkoon pekoni ja sipuli. Anna paistua, kunnes pekoni on saanut väriä. 

Sekoita munat ja creme fraiche keskenään tasaiseksi. Lisää juustoraaste ja mausta. Leikkaa aurajuusto viipaleiksi.

Levitä kanttarelli-pekoni-sipuliseos esipaistetulle piirakkapohjalle. Murustele sitten aurajuustoviipaleet päälle ja kaada lopuksi vielä creme fraiche-seos. Paista 200 asteessa n. 25-30 minuuttia. Piirakan pinta saa ottaa hieman väriä. Viimeistele hieman jäähtynyt piirakka rucolalla.


Mustikka-mascarponepiirakka

Pohja
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 limen kuori raastettuna

Täyte
250 g mascarponea
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
tilkka limen mehua
200-300 g mustikoita

Muruseos
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja 
1 dl fariinisokeria
ripaus suolaa

Valmista ensin pohja. Vaahdota voi ja sokeri, lisää muna. Raasta limen kuori ja lisää joukkoon keskenään sekoitettujen kuivien aineiden kanssa. Painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Painele pohjaan haarukalla muutama reikä. Nosta jääkaappiin muiden osien valmistuksen ajaksi.

Vispaa täytteen muna ja sokerit keskenään. Lisää sekaan mascarpone ja limen mehua muutaman puristuksen verran. Levitä pohjan päälle ensin mustikat ja sitten mascarponeseos. Mikäli käytät pakastemustikoita, suosittelen ennen piirakan päälle levittämistä pyöräyttämään ne pienessä määrässä perunajauhoja. Perunajauhot sitovat hieman mustikasta uunissa lähtevää nestettä.

Valmista viimeiseksi täytteen päälle tuleva muruseos. Nypi kaikki muruseoksen ainekset keskenään ja murustele piirakan päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa n. 25 minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.


Tässä vielä lopuksi tunnelmia piknikiltä ja lauantai-illan hyvän ystävän kanssa nautituista parvekeherkuista. Oi mikä ihana viikonloppu. <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti