maanantai 21. syyskuuta 2015

Syksyinen Linzin torttu


Linzin torttu on vanha tuttu jo 10 vuoden takaa Sveitsin vaihto-oppilasajoiltani. Se ja sveitsiläiset joulukeksit tekivät minuun silloin lähtemättömän vaikutuksen ja niitä tulee leivottua välillä edelleen. Linzin tortusta taisinkin jo mainita edellisessä postauksessa. Torttu on todella simppeli, se koostuu vain kahdesta eri osasta: hillosta ja helposta taikinasta, jonka ideana on hienoinen rommin tai liköörin maku sekoitettuna kevyeseen jouluisuuteen neilikan ja kanelin muodossa Sveitsissä laitoin taikinaan aina host-isäni itse tekemää kirsikkalikööriä, täällä Suomessa käytän useimmiten rommia. Tortun voi toki leipoa ilman alkoholiakin. Tänään torttuun tuli oikein aimoannos rommia, koska sitä oli käyttämässäni hillossa (kyllä, edellisestä postauksesta tuttu niin mainio hillo kyseessä) ja laitoin sitä myös taikinaan. Rompuhilloon sekoitin lisäksi myös vadelmamarmeladia. En tiedä mikä siinä on, mutta tämän yksinkertaisen hillotortun maku on jotain ihan taivaallista. Toiset tykkäävät lisätä kylkeen vielä vaniljakastiketta tai jäätelöä, minun mielestäni torttu ei mitään kylkiäistä välttämättä edes kaipaa.

Linzin torttu

Pohja
200 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
150 g mantelijauhoja
1/2 dl korppujauhoja
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
2 rkl sitruunankuorta raastettuna
2 rkl rommia

Täyte
n. 4 dl haluamaasi paistonkestävää hilloa esim. vadelma

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. Lisää munat ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Lisää myös rommi ja sitruunankuoret. Sekoita tasaiseksi.

Vuoraa 20-24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Voitele ja korppujauhota reunat. Taputtele 3/4 taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä päälle valitsemasi hillo. Kauli tai pyörittele lopusta taikinasta suiroja, jotka muodostavat ristikon hillon päälle. Voitele suirot ja nosta torttu uuniin. Paista uunin alatasolla n. 45 minuuttia.

Anna tortun jäähtyä hetki ja nosta tarjoilualustalle. Viimeistele tomusokerilla ja tarjoile halutessasi vaikkapa vaniljakastikkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti