lauantai 28. marraskuuta 2015

Piirakkahommia: glögi-suklaapiirakka ja porkkanapiirakka

Ai että, pitkästä aikaa ehdin viettää oikein kunnollisen leivonta-perjantain. Niin on ollut pitkä leivontatauko, että pakko oli laittaa heti kaksi jouluista leipomusta tulille. Porkkanapiirakan leivoin oikeastaan sunnuntaista brunssia varten ja Soppa 365-blogista bongattu glögi-suklaapiirakka taasen kiinnosti muuten vain niin paljon, että pakko oli päästä kokeilemaan. Kyllähän nämä herkut meillä onneksi syödyksi tulevat. :D

Porkkanapiirakan päälle suunnittelin ensin oikein jouluisen piparirahkasta tehdyn kuorrutteen mutta luovuin ideasta viime hetkellä, toisin sanoen jänistin, ja teinkin ihan perinteisen tuorejuustopohjaisen kuorrutteen. Ehkäpä piparikuorrute pääsee vielä kokeiluun... Mantelirouheen lisäksi murustelin päälle muutaman piparkakun. Mmmm ja nammm, porkkanapiirakka/kakku on kyllä paras suklaaton leivonnainen mitä tiedän. Glögi-suklaapiirakka on pitkälti tehty alkuperäisen ohjeen mukaan. Minun piirakkapohjastani tuli hieman kalpea, koska kaapista löytyikin pelkkä tyhjä kaakaojauhepurnukka, tuo ei onneksi makuun kummemmin vaikuttanut. Ihanasti joulun makuinen, erittäin suklainen ja todella simppeli piirakka.


Glögi-suklaapiirakka

Pohja
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl tomusokeria
(2 rkl tummaa kaakaojauhetta)
1/2 rkl kylmää vettä

Täyte
2 dl kuohukermaa 
1/2 dl glögiä
1/2 tl inkivääriä
250 g maitosuklaata
50 g voita

Koristeeksi
rouhittua suklaata

Nypi kylmä voi ja vehnäjauhot tasaiseksi muruksi. Lisää joukkoon sokeri, kaakaojauhe ja kylmä vesi. Vaivaa taikina tiiviiksi palloksi ja nosta hetkeksi jääkaappiin. Painele hieman viilentynyt taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Painele haarukalla pohjaan muutama reikä ja paista 200 asteessa n. 10 minuuttia.

Valmista piirakan täyte kiehauttamalla kerma ja glögi kattilassa. Lisää joukkoon paloiteltu suklaa ja inkivääri. Sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi voi pieninä nokareina. Kaada täyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja nosta jääkaappiin tekeytymään yön yli. Koristele suklaarouheella.

Mehevä porkkanapiirakka jouluisella vivahteella

Pohja
3 munaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 rkl kanelia
1 dl mantelirouhetta
4 1/2 dl porkkanaraastetta
150 g voita

Päälle
200 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g voita
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
mantelirouhetta
piparkakkumurua

Vaahdota pohjan munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään, raasta porkkanat ja sulata voi. Lisää kaikki nämä pikkuhiljaa muna-sokerivaahtoon rauhallisesti sekoittaen. Kaada taikina n. 25 x 35 cm kokoiseen leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia. Varmista kypsyys hammastikulla.

Kuorruta porkkanapiirakka vasta muutama tunti ennen tarjoilua. Sekoita pehmeä voi ja tuorejuusto tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon sokerit. Levitä kuorrute tasaisesti piirakkalevyn päälle. Ripottele päälle mantelirouhetta ja piparkakkumurua. Leikkaa piirakasta pieniä leivospaloja tarjoilulautaselle.


Ps. Pakko vielä hehkuttaa. Loihdin eilen illalla iltapalaksi ihan tajuttoman hyvää persimon-salaattia. Persimonin seuraksi salaattia, keltaista paprikaa, kirsikkatomaatteja, hunajaa, oliiviöljyä, ripaus suolaa, paahdettua ilmakuivattua kinkkua, halloumijuustoa ja paahdettuja chili-cashewpähkinöitä. Suosittelen kokeilemaan, tee vaikka ihan omanlainen versio. :) Persimon on aivan ihana kausihedelmä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti