lauantai 13. helmikuuta 2016

Match made in heaven: poppari, suolakaramelli ja brownie

Otsikko sen jo kertoo, että nyt kyllä tuli jälleen kerran ihan nappikokeilu täällä sotkuisessa koekeittiössäni. Tuo poppari-suolakaramelli yhdistelmä on osunut silmiini useampaan otteeseen seuraamillani Instagram-tileillä milloin minkäkin leivonnaisen kuorrutteena ja aina on kuola valunut kuvia katsellessa. Nyt oli pakko kokeilla tätä hekumaalista komboa itsekin. Mietin kovasti, leipoisinko kuorrutteen alle suklaamuffinseja vai brownieita. Päätös oli lopulta kuitenkin aika helppo, koska olenhan minä aikamoinen brownielover. Brownien överisuklainen koostumus on vain kertakaikkisesti jotain niin ihanaa... Siis tämä koko leivonnainen on jotain ihan tajuttoman hyvää. Vielä kerkiät leipomaan vaikka huomiselle ystävänpäivälle! <3

Tuosta karamellista pakko mainita sen verran, että ei kannata säikähtää vaikka se tuntuisi ensin jämähtävän turhan kovaksi. Minäkin säikähdin mutta koostumus pehmeni kun säilytin brownieta jääkaapissa yön yli. Ei mennyt hampaat rikki.



Suolapähkinöillä höystetty brownie suolakaramelli-popcornkuorrutteella

Pohja
250 g voita
200 g tummaa suklaata
2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
4 dl sokeria
4 munaa
1 1/2 dl suolapähkinöitä
1 tl sormisuolaa

Kuorrute
n. 2 1/2 dl valmiita mikropoppareita
1 dl suolapähkinöitä
2 dl sokeria
50 g voita
1/2 dl siirappia
2 tl sormisuolaa

Aloita brownien valmistus sulattamalla voi ja suklaa kattilassa tasaiseksi seokseksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään toisessa astiassa ja lisää joukkoon voi-suklaaseos. Riko kananmunat erilliseen kulhoon ja sekoita niiden rakenne rikki. Lisää muiden ainesten joukkoon. Lisää lopuksi pilkotut suolapähkinät ja suola. Sekoita.

Levitä seos leivinpaperilla vuorattuun suorakulmaiseen uunivuokaan (n. 25 x 35 cm) ja paista 180 asteessa n. 25 minuuttia. Brownie saa olla löysähkö, älä missään tapauksessa paista liian pitkään. Anna brownien jäähtyä ja valmista sillä välin kuorrute.

Rouhi suolapähkinät ja kaada ne samaan kulhoon valmiiksi paukuteltujen poppareiden kanssa. Ruskista sokeri kattilassa kauniin kullanruskeaksi koko ajan sekoittaen. Lisää voi ja siirappi. Sekoita tasaiseksi ja lisää vielä suola. Kaada valmis karamelli poppariastiaan, sekoita ja levitä heti jäähtyneen brownien päälle. Mikäli karamelli vaikuttaa liian jämäkältä, tämän vaiheen voit tehdä myös niin, että levität popparit ja suolapähkinät ensin brownien päälle ja kaadat karamellin päälle. Nosta brownie tekeytymään kylmään vähintään muutamaksi tunniksi. Nosta huoneenlämpöön ennen tarjoilua.

Tämä maistuu monine makuineen ihan sellaisenaan mutta seuraksi toki sopisi vaikkapa jäätelö. Itse maistelin tätä viime viikolla tekemäni jämäjäätelön kanssa, joka maistui juuri sopivasti suolaiselle kinuskille ja suklaalle. Valitettavasti jäätelön ohjetta ei tähän hätään ole antaa, koska en tehnyt minkäänlaisia mittauksia kun sen valmistin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti