maanantai 25. huhtikuuta 2016

Rapeat Namasten sämpylät by Sikke Sumari

Huhtikuu on ollut superkiireinen ja harmittaa oikeasti niin vietävästi, etten ole juurikaan ehtinyt paneutumaan leipomistouhuihin saati sitten bloggailuun. Onneksi olen sentään jonkun verran kerinnyt kokkailla viini-illallisia kahdelle, muutenhan kulinaristinen mieleni olisi jo aivan seonnut. :D Ajanpuutteen vuoksi on tullut leivottua viikonloppuhyväksi jotakin nopeaa ja tuttua, uusia reseptejä ei ole siis kummemmin syntynyt. Juuri tuossa rustailin jääkaapin oveen listan vapun ja äitienpäivän leipomussuunnitelmista, silloin siis varmasti luvassa jotakin uutta herkkua.

Viime perjantaina olin viettämässä laatuaikaa mamman kanssa, jolla oli siellä saapuessani leivontalehdet keittiön pöydällä leväällään, tuoreita sämpylöitä liinan alla, piirakka uunissa ja perjantai-illan ruoat suunnitteilla. Leivontageeni ja hääräily ei ole meillä suvussa, eiiiiii... No joka tapauksessa, rakastuin näihin sämppäreihin niin kovasti, että oli pakko illalla leipoa kotona samoja. Tämä sämpyläohje on ehdottomasti uusi suosikkini, koska tässä ei tarvitse tahmata käsiä taikinalla. :D Ja lopputulos on niin rapea ja maistuva! Sämpylät maistuvat vielä seuraavana ja sitä seuraavanakin päivänä ja pakastuksen jälkeen sulatettuna ovat melkein kuin tuoreita.



Namasten sämpylät

n. 7 1/2 dl vettä
1 1/2 ps kuivahiivaa
1 rkl suolaa
1 1/2 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl kokojyväjauhoja
muutama kourallinen auringonkukansiemeniä
(tai muita siemeniä)
n. 8-10 dl vehnäjauhoja

Sekoita kuuma vesi, tilkkaan jauhoja sekoitettu kuivahiiva ja suola keskenään. Lisää ruisjauhot, kokojyväjauhot ja siemenet. Sekoita mutta älä vaivaa. Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa, kunnes taikina on paksun puuron kaltaista. Anna taikinan tekeytyä liinan alla vähintään muutama tunti, voit myös laittaa taikinan jääkaappiin yön yli leivinpaperilla ja liinalla peitettynä ja paistaa sämpylät vasta seuraavana päivänä. 

Nostele taikinaa isolla lusikalla nokareiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Huiskauta päälle vehnäjauhoja ja halutessasi siemeniä. Paista 230 asteessa noin 30 minuuttia. Sämpylöiden onnistumisessa oleellista on tarpeeksi kuuma uuni ja tarpeeksi pitkä paistoaika. Nauti tuoreista ja ihanan rapeista sämpylöistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti